Vad är vvs?

Vad är vvs?

Först ska jag gå igenom vad vvs är för någonting och sedan berätta lite om karriärmöjligheterna som rörmokare.

Vad är vvs?

Det står för vatten, avlopp och ventilation. Alltså de system som ser till att vatten kommer in i huset och transporteras bort igen när det har använts. Avloppssystemet gör rent vattnet från avfall och smuts så att det inte skadar naturen när det släpps ut. Ventilationssystemet tar bort fukt och andra luftburna partiklar från huset för att förhindra att mögel och svampar växer.

Rörmokare är den yrkeskategori som installerar och reparerar de flesta av dessa system. De arbetar alltså med vatten, avlopp och ventilation i olika typer av hus, allt från små lägenheter till stora industribyggnader. Rörmokare har en mycket central roll i samhället eftersom vi inte skulle kunna leva utan rent vatten och funktionella avloppssystem.

Karriärmöjligheter för rörmokare:

Rörmokare är ett mycket efterfrågat yrke och det finns gott om arbetstillfällen. Du kan jobba inom offentlig sektor, som anställd av ett företag eller på privat basis. Många rörmokare jobbar också som frilansare och tar uppdrag när de vill och har tid. Inom offentlig sektor finns det mestadels anställningar inom vatten- och avloppsverken, medan företag inom byggbranschen oftast anlitar rörmokare för installation och reparationer i deras egna fastigheter.

Det finns gott om möjligheter för utveckling inom yrket. Med erfarenhet och specialistkompetens kan du till exempel bli teknisk chef eller ansvarig för ett större projekt. Det finns också goda chanser att starta eget företag inom vvs.

För att jobba som rörmokare krävs det ingen högskoleutbildning, men det är en förutsättning att du har gått en yrkesinriktad utbildning på gymnasieskolan. Därefter finns det olika specialiseringsmöjligheter inom yrket, beroende på vilken typ av arbete du vill jobba med. De flesta rörmokare jobbar med installation och reparation av vatten- och avloppssystem, ventilation och gasledningar.

Mvh Kenny i Halmstad

Kommentarer är stängda.